Zaključili smo projekt obnove sistema javne razsvetljave v srbski občini Alibunar

Zaključili smo projekt obnove sistema javne razsvetljave v srbski občini Alibunar

27. 08. 2024

V Kolektorju se dobro zavedamo pomembnosti in nujnosti zelene transformacije. Na področju elektroenergetike smo uspešno zaključili prvi projekt v segment učinkovite rabe oziroma prihrankov električne energije lokalnih skupnosti, po ESCO modelu. Kot vodilni partner v skupini ponudnikov z lokalnimi partnerji Smart Energy Investment, smo skladno s pogodbenim rokom v letošnjem juliju zaključili fazo obnove javne razsvetljave v občini Alibunar.  Gre za model 15  letnega pogodbeništva o javno-zasebnem partnerstvu za obnovo, racionalizacijo in vzdrževanje sistema javne razsvetljave z garancijo prihrankov energije. V fazi implementacije projekta smo s partnerji izvedli menjavo preko 4.324 energetsko neučinkovitih svetilk javne razsvetljave.

Prej - potem

Prej - potem

S prenovo javne razsvetljave smo v Alibunaru znižali izpuste CO2 za preko 1000 ton letno. Na partnerstvo smo izjemno ponosni, saj predstavlja prvi projekt te vrste v portfelju skupine Kolektor in še en korak v nizkoogljično prihodnost.

Energetska učinkovitost je eden izmed ključnih trendov današnjega časa in sega tudi na področje energetske prenove sistemov javne razsvetljave.

Javna razsvetljava je lahko velik porabnik energije lokalnih skupnosti, hkrati pa povzroča tudi svetlobno onesnaževanje. S projektom smo naslovili oba izziva. Občina Allibunar je k energetski prenovi sistema javne razsvetljave pristopila preko javno zasebnega partnerstva predvsem zaradi zastarelosti in stroškovne neučinkovitosti obstoječe razsvetljave. Energetska prenova javne razsvetljave prinaša lokalni skupnosti veliko prednosti, tako s pozitivnim učinkom na mestni proračun in na okolje, kot z izboljšanjem splošne in prometne varnosti.

Izvedba projekta občini prinaša številne prihranke. Tako se bodo stroški občinskega proračuna v 15 letih zmanjšali za preko 150.000 evrov, brez da bi občina v projekt vložila lastna finančna sredstva, ali se zadolžila, saj je investicijo izvedel zasebni partner. Ker se v prihodnjem obdobju pričakuje nadaljnja rast cene električne energije, bodo skupni prihranki lokalne skupnosti verjetno še višji. Občina bo tako lahko svoja sredstva namenila za druge trajnostne projekte.

Prihranki energije pa niso edini dosežek projekta. S celostnim pristopom smo izboljšali kakovost vzdrževanja, splošno in prometno varnost ter življenjsko dobo sistema javne razsvetljave. Konkreten rezultat pa je tudi zmanjšanje izpustov za več kot 1.000 ton CO2 letno. Varovanje okolja in energetska učinkovitost tako ostaja prioriteta skupine Kolektor, v zahtevnih energetskih časih. Ponosni so, da omenjeno partnerstvo v Srbiji predstavlja prvi projekt te vrste v portfelju skupine Kolektor. Z vgradnjo novega avtomatskega sistema v vseh 92 odjemno merilnih mest, smo zagotovili v naprej programiran sistem, ki zagotavlja pravočasno vključitev/izključitev sistema gleda na dolžino noči.

Veseli smo, da lahko s projekti prenov javne razsvetljave nudimo podporo pri prehodu v nizkoogljično prihodnost, saj so odličen primer sodelovanja za skupne okoljske cilje.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice